Studenții facultății noastre, organizatorii unui recital de poezie religioasă

Ana și Cristian Voiculescu, studenți în primul an ai programului de masterat Patrimoniu Creștin European, au fost promotorii și organizatorii unei serate de poezie religioasă. Evenimentul a avut loc în București, pe 9 martie 2023, la ora 20.00, la sediul ONG-ului, Fundația România ProCulture, ai cărui fondatori sunt chiar colegii noștri.

La eveniment au participat 15 invitați, majoritatea colegi de facultate din clasa lor și din cea a primului an de la Comunicare Biblică și Eclezială, alături de managerii de programe ai fundației, oameni din mediul de afaceri susținători ai ONG-ului și publiciști.

Organizatorii au asigurat o primire călduroasă, într-o sală micuță special pregătită, ce degaja o atmosferă confortabilă și relaxantă: câteva mese și scaune suple, lumină și muzică ambientală, ceai aromat și un bufet cu startere pregătit de unul dintre invitați, bucătar amator, în laboratorul bucătăriei fundației.

Grupului i s-a alăturat cu entuziasm publicistul, analistul politic și poetul, Cristian Pătrășconiu, cel care toamna trecută, s-a remarcat în calitate de moderator al evenimentelor lansării de carte a Pr. Prof. Wilhelm Dancă, Mircea Eliade Definitio Sacri.

Atmosfera a devenit emulativă, s-au împărtășit impresii, iar momentul de poezie a venit cât se poate de firesc. Protagonistul serii a fost Ioan T. Morar, scriitor, jurnalist, diplomat și activist din România, recent sosit din Franța, unde locuiește de 10 ani, reședința sa actuală fiind în orașul occitan La Ciotat. Timpul petrecut pe meleagurile franceze i-a adăugat în 2017 un nou titlu, și anume cel de „paharnic la Chateauneuf du Pape”, odată ce a fost primit în cadrul „Echansonnerie des Papes”, celebra confrerie a degustătorilor de vin, la scurt timp după Prințul Albert de Monaco și Mika Häkinnen, celebrul campion de Formula 1.

Îmbrăcat în jeanși și cu un tricou sugestiv verde pe care era imprimată planeta Pluto, cea rămasă fără statut (1913-2006), Ioan T. Morar a vorbit cu melancolie și gust de poantă inspirată despre începuturile activității sale scripturistice și a recitat cu o vădită sensibilitate vechi-religioasă multe dintre poeziile sale, cuprinse în volumul Cînd plouă mă numesc altfel, publicat în 2021 de editura Baroque Books &Arts (ediție îngrijită de Cristian Pătrășconiu și prezentări de Mircea Mihăieș și Horia Roman Patapievici).

La finalul unui recital emoționant autorul, ca un amabil și adevărat expert, ne-a invitat la un vin d’honneur. Deși evenimentul s-a constituit practic într-o inedită lansare a volumului de către autor în mijlocul prietenilor, am învățat că poezia se degustă precum vinul adevărat, regăsindu-se împreună ca nutrienți ai sufletului.

Posted in Important.