Cât de mult ne iubim noi sufletul? Oare ne dorim să-l hrănim cu bunătățuri? Când suntem fericiți ne bucurăm de lucrurile pe care ni le oferă această lume fără să dăm importanță sufletului nostru care freamătă de dor, dor pe care nu ni-l putem explica și pe care alegem să-l ignorăm. Totuși acest dor nu este o nostalgie oarecare ci ea este o adevărată foame. Însă ce poate potoli această foame? Doar Cuvântul lui Dumnezeu hrănește și răspunde acestei dorințe. Deci, haideți să ne hrănim cu toții cu acest Cuvânt căci „fericiți cei chemați la ospățul de nuntă al Mielului […] Acestea sunt cuvintele adevărate ale lui Dumnezeu” (Ap 19,9), cuvinte pe care părintele pr. prof. dr. Wilhelm Dancă ni le expune nouă atât de simplu și cu atâta dăruire sufletească în ultima sa carte din seria Mysterium Christi.
Mysterium Christi reprezintă seria inedită de literatură omiletică scrisă de pr. decan Wilhelm Dancă, membru corespondent al Academiei Române, care a ajuns la cel de-al șaselea volum. Deși apărut recent, volumul Meditații la Evanghelia după Luca s-a bucurat până acum de trei evenimente de lansare. Ultimul a avut loc la București, vineri 26 mai, ora 18:00, în cadrul celui mai așteptat eveniment expozițional dedicat cărții.
Cea de-a XVI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest a reunit peste 200 de expozanți din întreaga țară și din Republica Moldova, alături de institute culturale cu reprezentanțe la București. Standurile au expus circa un milion de volume, dintre care 3000 de titluri noi. S-au desfășurat peste 400 de lansări de carte și dezbateri, peste 60 de evenimente dedicate copiilor și circa 30 de evenimente la standul Italiei, Invitatul de Onoare la această ediție. Toate acestea au dăruit din preaplinul lor infuzând setea de cunoaștere unui larg public vizitator.
În această atmosferă tumultoasă a salonului Bookfest, la „Cafeneaua literară” a pavilionului B2, a avut loc lansarea volumului părintelui decan. Înconjurați de prezența unor grupuri de copii care se jucau, ridicând în aer baloane colorate, părea la început că orice eveniment e greu de urmărit. Însă lansarea volumului a captat atenția copiilor și a publicul vizitator. Nimic nu a diminuat senzația că ne aflam într-un adevărat templu al cărții.
În public s-au aflat studenți și profesori ai facultății noastre, cunoscuți ai părintelui Dancă, dintre cei ce îl prețuiesc nu doar ca pe un filosof desăvârșit ci mai ales ca predicator. Au fost prezenți în primele rânduri studenții masteranzi Adriana, Daria, Vasile, Alina și nu în ultimul rând inimoasa Georgiana (Joy), care a venit într-un suflet, după încheierea unui examen, pentru a face posibilă transmiterea online a evenimentului.
https://www.facebook.com/dancawilhelm/videos/1438653276899042/?sfnsn=mo
Au fost astfel alături de noi colegii noștri Mihaela, Tiberiu și Ciprian, care urmăreau atent de la distanță. Deși separați de mulți kilometri, aveam toți, împreună, o misiune… Eram în timpul orelor, însă nu „chiuleam” de la facultate, ci făceam o oră practică cu profesorul nostru, Paul Scarlat, strângând informații pentru articolul prezent.
La lansare, alături de autor au fost prezenți pr. conf. dr. Lucian Dîncă, Directorul Bibliotecii de Studii Bizantine, Centrul „Sfinții Petru și Andrei”, realizatorul TV, director editorial, latinistul conf. univ dr. Claudiu Arieșan, Universitatea de Vest Timișoara și Otniel Vereș, directorul editurii Ratio et Revelatio, moderatorul evenimentului.
În prezentarea cărții, vorbitorii au revelat faptul că aceasta nu poate fi discutată separat de personalitatea autorului. Seria omiletică concepută într-o viziune autentică și proaspătă, trezește interesul cititorului și devine imediat un instrument util.
Pr. Lucian Dîncă a subliniat că omiliile propuse spre meditație de către autor, dezvăluie sensibilitatea evanghelistului Luca la trei aspecte primordiale: viziunea unui Dumnezeu al milostivirii, prezența Duhului Sfânt în viața lui Isus și a apostolilor ‒ cel care îi trimite ca misionari, asigură unitatea în iubire între Tatăl și Fiul, face posibilă comunicare între creștinii care mărturisesc credința în moduri diferite și îl predică pe Isus. Și în al treilea rând, importanța rugăciunii, ca Opus Dei, care este dialogul între credincios și Dumnezeu, în care Dumnezeu se auto‒comunică pe Sine. Părintele Dîncă a apreciat că modelul de omilie propus de textul acestui volum și de întreaga serie Mysterium Christi, „depășește obișnuitul predicilor noastre” și constituie un real „cadou făcut Bisericii din România”.
În același spirit, profesorul Claudiu Arieșan a susținut că acest volum oferă mai mult decât ceea ce se vede, pentru că este „un dar de dragoste pe care ni-l face pr. Wilhelm Dancă”. Să nu uităm, a continuat, că Evanghelia după Luca ne-a dăruit cel mai frumos peisaj sacru al minților noastre. Parabolele. Iar acest volum este luminat de razele și armoniile gândirii părintelui Dancă. Iar asta îl face remarcabil ca și întreaga serie Mysterium Christi.
La finalul prezentărilor, pr. profesor Wilhelm Dancă și-a exprimat recunoștința pentru aprecierile antevorbitorilor ‒ prietenii și colaboratorii săi, și a dorit să adauge în această listă pe regretatul academician Eugen Simion, cel care l-a motivat în realizarea acestei serii omiletice întrebând cândva retoric: De ce nu avem astăzi o literatură omiletică în limba română, actuală și nu relatată de Sf. Părinți?
Avem acum o astfel de literatură reprezentată de acest proiect editorial. O autentică bijuterie culturală, așa cum o numește criticul literar Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române. În aceasta găsim de toate: biblie, spiritualitate, antropologie, filosofie, teologie, film, literatură etc.
Mai mult, a spus părintele Dancă, această carte alături de întreaga serie de până acum, este destinată celor ce vor să mediteze, să aprofundeze în afara bisericii, în viața de zi cu zi. Până la urmă acest volum invocă imaginația noastră pentru a împrospăta limbajul teologic din ziua de azi. Problema omului postmodern este solitudinea. Toate angoasele înstrăinării de sine se pot dilua și în cele din urmă vindeca în iubirea lui Isus. „Să-l lăsăm pe Cristos să intre în sufletele noastre”, a conchis părintele.
Prezentarea volumului s-a mutat din zona de evenimente în standul editurii Ratio et Revelatio, unde pr. prof. Wilhelm Dancă a invitat pe cei prezenți la sesiunea de autografe. Ne-am deplasat spre standul de unde am cumpărat cartea. Otniel Vereș ne-a întâmpinat mărturisind bucuria editorului de a lucra cu părintele profesor, un autor a cărui măiestrie literară nu trece neobservată. Când citim un volum de meditații, există riscul de a ne pierde în text dar părintele profesor „știe să rupă ritmul, să găsească o cheie, un cârlig cu care să te atragă fără să te plictisești.”
Cu emoție firească, ținând în mâini una sau mai multe exemplare din carte, ne-am îndreptat spre părintele Dancă. Ne-a privit zâmbind cald. A răspuns la întrebări, a ascultat, a dat un sfat, a înscris apoi numele fiecăruia, adresând cu grijă pe prima filă a volumului Meditații la Evanghelia după Luca, acel mesaj care devine memorabil. Pentru că, ei bine, Luca dărâmă acele idei preconcepute despre Dumnezeu și prezintă un Dumnezeu al milostivirii, proaspăt, mereu tânăr.
Astfel, vă invităm să vă lăsați iubiți de Dumnezeul milostivirii, citind paginile acestei cărți, în care Cuvântul lui Dumnezeu curge spre inimile noastre pentru a ne hrăni trupul și spiritul căci „sufletul meu e însetat de tine (Dumnezeul meu), pe tine te doreşte trupul meu, ca un pământ pustiu, uscat şi fără apă” (Ps 63,2).
Mihaela, Alina, Vasile, Tiberiu, Ciprian (Masteranzi CBE anul I)
Joy și Darian (Masteranzi CBE anul II)