Vineri 14 iunie, ora 19:15, în sala Auditorium Maximum a Facultății de Teologie Romano-Catolică va avea loc conferința intitulată „Fundamentele filosofice ale conflictului Știință-Biserică”.
Legătura dintre religie și știință a cunoscut de-a lungul timpului perioade diferite. Astăzi, nu mai este o excepție ca un cercetător să fie deopotrivă și un om credincios. Mai mult, dacă s-ar întruni la aceeași masă teologi şi oameni de ştiinţă primul lucru pe care l-am afla ar fi că nu a existat niciodată un conflict între religie şi ştiinţă, ci doar divergențe de opinii și stări conflictuale între reprezentanții lor. Până la urmă nu poate exista un conflict între a şti şi a crede.
Dezbaterea privind relația dintre religie și știință constituie tema conferinței pe care profesorul Dan Cautiș, Georgetown University, o va susține la sediul facultății noastre.
Suntem invitați așadar, să participăm la o dezbatere care abordează aceste două forme de cunoaștere: una orientată către Dumnezeu, cealaltă orientată către lume. Cu atât mai mult cu cât asta înseamnă a ne plasa în compania extraordinară a celui numit de unii dintre discipolii săi „profesorul de viitor utopic”. Când revine în România, dr. Cautiș poate fi găsit și ascultat, de câțiva ani încoace, la cursurile pe care le ține la Politehnică și ASE, dar și în birourile de la Qualitance, ca advisor pe probleme de tehnologie. A plecat din România fiind profesor la Politehnica din București și și-a început cariera de inginer în Silicon Valley în anii ’80, iar din 2006 cariera universitară la Georgetown University. Nimic din toate acestea nu l-au îndepărtat de implicarea în startup-uri mai ales ale companiilor tech românești
Deși provine dintr-un mediu industrial IT de top, pregătirea universitară îl face să privească progresele uluitoarele din domeniul tehnologic și în special partea de inteligență artificială cu o reținere marcată de interogații cu substrat filosofic și etic. O parte dintre acestea se regăsesc în predarea unuia din cursurile pe care le susține în SUA, acela legat de transumanism și AI.
Prezența sa la conferința ce va fi găzduită de facultatea noastră nu este deloc surprinzătoare. Ca profesor asociat, dr. Cautiș predă cursul „Biserica și știința”, iar anul trecut a publicat în cadrul editurii Arhiepiscopiei Romano Catolice București, volumul în limba engleză The Philosophical and Theological Roots of Modern Science, care s-a bucurat de un real succes.
Asta pentru că ideile prezentate în volum pătrund adânc în istoria și evoluția științei moderne, oferind o perspectivă unică asupra fundamentelor sale filosofice și teologice, dezvăluind modul în care Europa de Vest, mai degrabă decât civilizațiile mai avansate, a devenit leagănul științei moderne.
Autorul prezintă o imagine clară a relației complexe dintre Biserică și știință, subliniind rolul semnificativ al Bisericii în viața Europei Occidentale, nu doar spiritual, ci și social și politic. Dr. Cautiș are în vedere impactul Bisericii în crearea universităților și încurajarea discursului filosofic, care în cele din urmă s-a extins în filosofia naturală (philosophia naturalis). Ca atare, Biserica Catolică a deținut un rol esențial în dezvoltarea unei înțelegeri a creștinismului bazate pe rațiune, care în secolul al XIII-lea, a dat naștere metodologiei științifice.
Putem spune că pornind de la evoluția istorică a relației Biserică-Știință se poate face o analiză cuprinzătoare care reduce decalajul conceptual dintre artele liberale și curricula STEM (sistemul educațional american bazat pe științe, tehnologie, inginerie și matematică).
Profesorul Cautiș e cunoscut ca unul dintre acei cercetători care explorând diferențele metafizice care au dus la diversele dezacorduri istorice, contestă noțiunea de conflict între știință și religie.
Dar, dezbaterea abia urmează, și va fi deosebit de relevantă pentru studenții de la istoria științei, filosofie, religie și științe sociale și pentru oricine este interesat să înțeleagă fundamentele mai profunde ale științei moderne. Între religie și știință nu poate fi vorba nici de conflict, nici de concurență, ci de două realități care se construiesc diferit, dar care pot avea vocația unei întâlniri benefice.
Așadar, sunteți invitați pentru a descoperi răspunsul la întrebarea: Știința și Biserica: o relație Antagonică sau de Complementaritate?
Alina Pelteacu
Masterand CBE anul II