Cheamarea la sfințenie a copiilor

„Iată, le fac pe toate noi” (Ap 21:5)

Soarele strălucește blând pe cerul italian de mai. Este o după-masă caldă în Roma. Iar zeci de mii de copii împreună cu însoțitorii lor, îl așteaptă nerăbdători pe Sfântul Părinte Papa Francisc. Este 25 mai 2024, Ziua Mondială a Copiilor, pe Arena Olimpică.

O delegație din România ridică un banner alb. Solicită deschiderea cauzei pentru beatificarea lui Corvin Anton, trecut în veșnicie la numai 3 ani, 1 lună și 12 zile.

Sunt de ajuns 3 ani? Este întrebarea pe care și-o pune Levente, un cantor vârstnic, într-un mic poem:

 

„Ce sunt trei ani,

Aproape nimic,

Dar lui Anton Corvin

A fost destul ca sufletul lui

Nepătat să ajungă

La Tatăl Ceresc.”

 

Este cantorul Bisericii Inima Neprihănită a Mariei din Cluj-Napoca, unde Corvin Anton a fost botezat. Este unul dintre tangenții săi. Unul dintre mulți, căci numeroasele miracole și faima sa de sfințenie dăinuie de mai bine de 36 de ani.

Copiii privesc curioși și adulții întreabă: „Cine e acesta? Care e povestea?”

Pentru oamenii simpli și credincioși, nu este de mirare. Dumnezeu îi cheamă pe copii la sfințenie, precum și pe adulți.

Câteva ore mai târziu, Suveranul Pontif își face intrarea cu papa-mobilul pe Arena Olimpică. Pe fundal se aud versurile unei melodii „we are the world, we are the children” (trad. noi suntem lumea, noi suntem copiii), cântate de corul diocezan al Romei. Sunt prezenți creștini și persoane de alte confesiuni și religii. Toți se bucură de spectacol.

Sfântul Părinte intră din primul moment în dialog cu copiii. Temele abordate îi privesc și pe adulți: „Războiul este ceva bun?”, „Pacea este frumoasă?” În final, ne rugăm pentru copiii care suferă, neputând merge la școală sau fiind privați de cele necesare.

Cât de bine cunoștea și Corvin Anton aceste realități! Viața lui scurtă pe pământ a fost trăită în „timpul ateismului”. Totul raționalizat. Totul controlat. Dar libertatea de a primi sfințenia nu o poate lua nimeni. Este darul lui Dumnezeu.

Este ziua următoare, 26 mai. O duminică însorită, care începe cu Sfânta Liturghie celebrată de Sfântul Părinte Papa Francisc în Piața Sfântul Pentru din Vatican, de sărbătoarea Sfintei Treimi.

Omilia este interactivă. Sfântul Părinte îi învață pe copii despre Sfânta Treime:

„Ne rugăm lui Dumnezeu, Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt.”

„Câți „dumnezei” sunt?”

„Unul în trei persoane.”

Despre Isus, întreabă Sfântul Părinte: „Este adevărat că iartă totul?”. Copiii răspund: „Da!”. „Totul?” „Da!”, confirmă aceștia.

Dar despre Duhul Sfânt? Se repetă de trei ori: „Duhul Sfânt ne însoțește în viață” (orig. lo Spirito Santo ci accompagna nella vita). Încheiem cu rugăciunea Bucură-te Marie, recitată împreună.

Comediantul italian Roberto Benigni apare la final, cu un monolog. Încheie cu seriozitate: Pentru orice, trebuie cuvinte. Nimeni nu a știut încă să spună cuvintele potrivite pentru a aduce pacea. Dar eu am încredere că unul dintre voi, unul dintre copiii de aici, va ști să spună acele cuvinte pentru pace.

Este o mare încredere și responsabilitate. Și pe undeva, ne imaginăm că unul dintre ei va spune aceste cuvinte pentru pace, probabil când va fi mai mare. Dar de ce să așteptăm totul de la adulți? Poate va spune acele cuvinte acum, cuvintele înțelepte ale unui copil.

Și Corvin Anton a spus multe cuvinte pline de har. Cuvinte de iubire. Repeta mereu: „Isuse, Marie, vă iubesc, mântuiți sufletele”.

Acum, pentru prima oară, i-a vorbit și Suveranului Pontif printr-un banner. Papa-mobilul trecea, iar Sfântul Părinte binecuvânta zâmbind imaginea lui Corvin Anton.

Adulții au părăsit gânditori Piața Sfântul Petru. Cine ar fi putut anticipa maturitatea de care dau dovadă copiii? Și că modul în care ei privesc lumea ar fi acel apel puternic pentru a aduce pacea, prosperitatea și iubirea? Iar noi sperăm că vom sărbători curând împreună cu Biserica, aceste versuri ale micului poem:

 

„Un sfânt, de trei anișori

Pe lângă suferințele lui

Surâde.

Ce bine, că avem un

sfințișor

În preajma noastră.”

 

Georgiana Bigea

Masterand CBE anul I

Foto: Georgiana Bigea

Posted in Important.