Poziția Vaticanului față de mamele surogat din Italia*

În data de 17 octombrie 2024 majoritatea agențiilor de presă anunțau că Italia are o nouă lege care interzice mamele surogat. Cum s-a ajuns la această lege?
Cele 8 articole care urmează oferă extrase care sunt conectate între ele și se completează reciproc. Toate sursele precizează că Partidul Frații Italiei condus de Meloni a propus o lege împotriva utilizării mamelor surogat votată de către Parlamentul Italiei. În această revistă a presei noi nu facem judecăți, propunem titluri și lăsăm cititorul să înțeleagă conexiunile ca într-un joc de puzzle în care fiecare articol este o piesă conectată cu celelalte pentru a forma o perspectivă asupra întegului. Dacă citim un singur articol riscăm să nu vedem adevărul sau întregul adevăr.

În luna ianuarie 2024 Papa Francisc a invitat luni comunitatea internaţională să acţioneze pentru a interzice maternitatea surogat, denunţând o „comercializare” a corpului uman, relatează AFP.
2024-01-08: Știre Agerpres preluată de pe AFP
Papa Francisc cere comunității internaționale să interzică maternitatea surogat.
„În acest sens, consider că practica maternităţii surogat este regretabilă, deoarece subminează grav demnitatea femeilor şi a copiilor”, a adăugat el.
Biserica Catolică se opune maternităţii surogat, o tehnică de procreare asistată medical constând în implantarea unui embrion în uterul unei mame surogat, care după naştere încredinţează copilul cuplului care a solicitat această procedură.

08.04.2024 Vatican News și Radio Vatican
Declarația „Dignitas infinita”. Iată lista „încălcărilor grave” ale demnității umane
Declarația Departamentului pentru doctrina credinței „Dignitas infinita”, publicată pe 8 aprilie 2024, a avut nevoie de cinci ani pentru a fi finalizată și include magisteriul papal din ultimul deceniu: de la război la sărăcie, de la violența împotriva migranților la violența împotriva femeilor, de la avort la maternitatea surogat și eutanasie, de la teoria genului la violența digitală. „Un copil este întotdeauna un dar și niciodată obiectul unui contract”.

17.10.2024 Agenția Euronews
Căutarea unei mame surogat în străinătate, ilegală în Italia. Pedepse cu închisoarea și amenzi uriașe pentru cei care încalcă noua lege
Italienii care caută o mamă surogat în țări precum SUA sau Canada, unde practica este legală, riscă până la doi ani de închisoare și amenzi de până la un milion de euro.

Noua lege prevede că „orice persoană care desfășoară, organizează sau face publicitate comercializării gameților, embrionilor sau maternității surogat” riscă între trei luni și doi ani de închisoare și o amendă minimă de 600.000 de euro.
„În cazul maternității surogat, femeia nu furnizează un organ, ci dă naștere unui copil. Femeia este astfel redusă la un incubator, întrerupând relația dintre mamă și copil”, a declarat deputatul Gianni Berrino din cadrul Partidului Frații Italiei, în timpul dezbaterii proiectului de lege. Nota bene: Aici se pune problema vinderii copiilor de către mamele care primesc bani pentru a naște acești copii.
Deci putem vorbi despre traficul de ființe umane încă de la naștere. Unele state permit maternitatea surogat numai dacă nu sunt implicate plăți pentru mame.

17.10.2024 Libertatea
Italia interzice căutarea de mame surogat în străinătate: pedepse de până la 2 ani de închisoare
La începutul acestui an, Meloni a calificat maternitatea surogat drept o practică „inumană” care tratează copiii ca pe niște produse de supermarket, preluând poziția exprimată de Biserica Catolică.
„În cazul maternității surogat, femeia nu oferă un organ, ci naște un copil. Femeia este astfel redusă la un incubator, întrerupând relația dintre mamă și copil”, a declarat deputatul Gianni Berrino în timpul dezbaterii.
În timpul dezbaterilor, parlamentarii Lega au propus creșterea pedepselor la 10 ani de închisoare și 2 milioane de euro amendă, dar propunerea a fost respinsă.

17.10.2024 Hotnews
„O lege monstruoasă. Nicio ţară din lume nu are aşa ceva”. Italia adoptă un proiect prin care vrea să oprească „fenomenul turismului surogat”
Camera superioară a parlamentului italian, Senatul, a votat proiectul de lege propus de partidul Fraţii Italiei, condus de Meloni, cu 84 de voturi „pentru” şi 58 „împotrivă”. Proiectul de lege fusese deja aprobat de camera inferioară anul trecut, notează News.ro.
Marţi, mai mulți manifestanţi s-au adunat în apropierea Senatului, exprimându-şi indignarea faţă de acest proiect de lege şi afirmând că guvernul loveşte în persoanele LGBTQ şi îi prejudiciază pe cei care doresc să aibă copii, în ciuda faptului că Italia are o rată a natalităţii în scădere accentuată.
Pe de altă parte, preşedinta Rainbow Families, Alessia Crocini, a spus că 90% dintre italienii care aleg maternitatea surogat sunt cupluri heterosexuale, dar că majoritatea fac acest lucru în secret, ceea ce înseamnă că noua interdicţie ar afecta de facto doar cuplurile gay, care nu o pot ascunde.

17.10.2024 Radio România
ITALIA: Lege împotriva cuplurilor care apelează la o mamă surogat din străinătate
Noua lege extinde interdicția referitoare la mamele surogat, deja în vigoare în Italia din anul 2004.
Noua lege extinde interdicția referitoare la mamele surogat, deja în vigoare în Italia din anul 2004, la cei care merg în țări precum Statele Unite ale Americii sau Canada – unde această practică este legală. Cei care încalcă legea sunt sancționați cu până la doi ani de închisoare și amenzi de până la un milion de euro.
Conform Institutului național italian de statistică – ISTAT, în luna martie, nașterile din Italia au scăzut la un nivel minim record în anul 2023, după al 15-lea declin anual consecutiv.

17.10.2024 Unimedia
Lovitură pentru cuplurile infertile sau gay din Italia: Țara interzice complet mamele-surogat. Reacţii dure la adresa lui Meloni
Votul „asupra interdicţiei (…) ne plasează în avangarda naţiunilor în ceea ce priveşte apărarea drepturilor”, a declarat în faţa jurnaliştilor ministrul italian al Familiei, Eugenia Roccella. „Oamenii nu sunt obiecte, copiii nu se cumpără, iar părţi ale corpului uman nu pot fi vândute sau închiriate. Acest adevăr simplu, care figurează deja în sistemul nostru juridic, în care practica aberantă a mamelor-surogat este un delict, nu mai poate fi eludat”, a adăugat ea.
Până în prezent însă, italienii care dispuneau de resurse financiare puteau să se deplaseze în ţări în care această practică este legală, cum ar fi Statele Unite şi Canada. Potrivit presei italiene, marea majoritate a acestor persoane sunt cupluri heterosexuale care nu puteau să aibă copii.

Știti FIDES de ultimă oră-Știripe surse 17.10.2024
Italia incriminează căutarea unei mame surogat în străinătate
„Maternitatea este absolut unică, nu poate fi subrogată în niciun caz şi este fundamentul civilizaţiei noastre”, a declarat senatoarea din Fraţii Italiei Lavinia Mennuni în timpul dezbaterii parlamentare. „Vrem să dezrădăcinăm fenomenul turismului surogat”, a explicat ea.

Chiar dacă ultima știre nu pare să aibă legătură cu subiectul ales pentru revista presei, conexiunea ține de numărul catolicilor în lume:

17.10.2014 Infosapientia
Dosar Fides: catolicii cresc în lume, ajungând la 1 miliard și 389 de milioane
Dosarul analitic al Agenției Fides (care prezintă cifre luate din Anuarul Statistic al Bisericii, la 31 decembrie 2022) pornește de la realitatea populaţiei catolice mondiale, estimată la peste 1 miliard şi 389 de milioane de persoane, cu o creștere în ansamblu de 13,7 milioane de catolici faţă de anul precedent. Creșterea catolicilor, confirmând o tendință în desfăşurare în ultimii ani, interesează patru din cele cinci continente (în Africa este +7 milioane, în America +6 milioane, datele cele mai relevante) şi numai în Europa înregistrează o scădere (-474.000 botezați).

 

Ene Dima Ana Maria
Masterand CBE, Anul I

 

* Articolul este o lucrare rezultată din Practica de specialitate, Proiectul: Revista presei catolice, Anul academic 2024-2025

Posted in Important.