La data de 28 octombrie 2024, agențiile de presă principale au scris despre mascota oficială a Jubileului din 2025. Este prima de acest fel. Se numește Luce. Dar cine este Luce și de ce a fost creată?
28.10.2024 CNA (Catholic News Agency)
„Faceți cunoștință cu „Luce”: mascota (…) Vaticanului pentru Jubileul 2025„
„Înainte de Jubileul din 2025, Vaticanul a lansat o mascotă (…) dezvăluită luni ca fiind chipul vesel al viitorului an Sfânt al Bisericii Catolice. Mascota, numită Luce – care înseamnă „lumină” în italiană – are scopul de a angaja un public mai tânăr și de a ghida vizitatorii prin anul sfânt. „
28.10.2024 Jubileul 2025
„Acest personaj, creat de ilustratorul Simone Legno, a fost conceput cu scopul de a reflecta cultura pop, apreciată în special de tineri, și aduce cu sine un mesaj de speranță și de bun venit. (…) Alegerea unei imagini reprezentative ca Luce face parte dintr-un context mai larg, menit să implice noile generații și să promoveze dialogul intergenerațional. Luce nu reprezintă doar Jubileul, ci devine și un simbol al comunității, al primirii și al împărtășirii.”
28.10.2024 Comic Book
„În ceea ce privește rolul lui Luce, ea va reprezenta Vaticanul și Biserica pe tot parcursul anului 2025. Va apărea ca imagine a Sfântului Scaun la Expo 2025 din Osaka, Japonia. Pentru a sărbători debutul mascotei, Vaticanul a postat și un scurtmetraj pe YouTube prezentând-o pe Luce, iar scurtmetrajul anime dovedește că fetița este adorabilă. De la ochii ei mari până la al ei rozariu, Luce este cu siguranță adorabilă, așa că felicităm echipa care a creat designul personajului ”
29.10.2024 MSN
„Luce este înfățișată ca un pelerin într-o pelerină de ploaie galbenă și cizme pătate de noroi, cu ochi strălucitori în formă de scoici, care simbolizează pelerinajul și speranța, potrivit Agenției Catolice de știri. De asemenea, poartă o cruce misionară și poartă un toiag de pelerin. Personajul Anime se potrivește temei Pelerinii speranței pentru Anul Sfânt 2025. Este văzut ca un an de speranță pentru o lume care suferă de război, o pandemie în curs și o criză climatică, potrivit Technology Inquirer.”
29.10.2024 The Straits Times
„Ochii lui Luce, care „strălucesc cu o lumină intensă”, simbolizează „speranța care se naște în inima fiecărui pelerin și reflectă dorința de spiritualitate și de conexiune cu divinul”. Luce are mai mulți însoțitori, inclusiv alți trei oameni pe nume Fe, Xin și Sky, precum și un înger, un porumbel și un câine.”
29.10.2024 Forbes
„Întreaga ținută a lui Luce este încărcată de iconografie și simbolism catolic; poartă mărgele de rozariu în jurul gâtului, iar părul ei albastru strălucitor ar putea fi o referință la năframa albastră a Fecioarei Maria.”
29.10.2024 First Post
„Toiagul lui Luce reflectă tema călătoriei spirituale, în timp ce prietenii ei – Fe, Xin și Sky – poartă jachete colorate pentru a atrage pelerinii mai tineri.”
29.10.2024 The Straits Times
„Dicasterul pentru Evanghelizare al Vaticanului va găzdui un spațiu dedicat pentru Luce și prietenii la convenția italiană de benzi desenate, jocuri și divertisment – prima dată când un departament al Vaticanului participă la o convenție de benzi desenate.
Jubileul, sau Anul Sfânt, este de obicei sărbătorit la fiecare 25 de ani. Este unul dintre cele mai importante evenimente ale Bisericii Romano-Catolice, iar Jubileul din 2025 este de așteptat să atragă zeci de milioane de pelerini la Roma. Jubileul din 2025 începe oficial pe 24 decembrie, cu o liturghie prezidată de Papa Francisc în Piața Sfântul Petru. Un papă poate, de asemenea, să ceară un An Sfânt extraordinar pentru a face lumină asupra unei anumite probleme sau pentru a sărbători un eveniment important. ”
03.11.2024 CNA
„Thomas Graf, managerul de social media al Catholic Answers, a scris într-un articol joi că s-a îngrijorat la început că personajul va fi o încercare eșuată de a „încerca să facă Biserica cool și relevantă”. Cu toate acestea, el notează că a fost în cele din urmă îmbrățișat de unii catolici din toate grupele de vârstă.”
„Luce este incontestabil adorabilă, a scris Graf. Poate că nu sunteți de acord, dar trebuie să le dau credit creatorilor: au prins foarte bine aspectul credinței și inocenței copilărești. Iar simbolurile de pelerinaj încorporate în personajul ei – cizme noroioase, scoici Camino de Santiago în ochii ei, crucea pelerinului și rozariul Misiunii Mondiale – sunt subtile.”
Simona Badea
Masterand CBE, Anul I
Foto credit: Simone Legno/tokidoki/Vatican Media
* Articolul este o lucrare rezultată din Practica de specialitate, Proiectul: Revista presei catolice, Anul academic 2024-2025