Lansare de carte: Meditații la Evanghelia după Matei. Mysterium Christi IV

Suntem bucuroși să vă anunțăm apariția unui nou volum din seria Mysterium Christi, scrisă de Pr. prof. Wilhelm Dancă. Această a patra cartea se intitulează Meditații la Evanghelia după Matei și se găsește la librăria „Sfântul Iosif” sau poate fi comandată online la editură www.ratioetrevelatio.com și la www.libariasfiosif.ro.

Lansarea online va avea loc marți, 21 decembrie, de la ora 19.00, pe platforma ZOOM. Coordonatele de conectare sunt:

https://us02web.zoom.us/j/85001166773?pwd=MDdYNHZURk92WldHMHQ3SUlVYXJFdz09

Meeting ID: 850 0116 6773
Passcode: 383611

Alături de autor, Pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, vor lua cuvântul:

Pr. lect. dr. Emil Moraru – moderator
Prof. dr. Francisca Băltăceanu
Prof. dr. Monica Broșteanu
Pr. lect. dr. Tarciziu-Hristofor Șerban

Sunt cuprinse în aceste pagini „omiliile la Evanghelia după Matei rostite în Anul A al timpului de peste an (2017 și 2020), în catedrala „Sfântul Iosif” din București, la liturghia de la 12.15. Toate omiliile pornesc de la textul Evangheliei după Matei, cu o singură excepție, este vorba despre Botezul Domnului din duminica a II-a când s-a luat un fragment din Evanghelia după Ioan. Ar mai fi încă o excepție, de pildă, pericopa evanghelică despre Sfânta Treime, dar omilia la această sărbătoare va fi publicată în ultimul volum al seriei Mysterium Christi… Din acest volum lipsește meditația la duminica a IX-a.”

După cum precizează autorul în secțiunea „Cuvânt înainte”, „Obiectul principal al meditațiilor din acest volum sunt două teme semnificative pentru evanghelistul Matei, pentru Biserica de la începuturile creștinismului, dar și pentru noi, astăzi. Prima este legată de cateheza credinței, o temă pe care apostolul Matei o încadrează în orizontul Învierii. Prin urmare, Învățătorul unic și Catehetul adevărat din Biserică este Christos Înviat. Cele cinci predici ce se regăsesc între capitolele 5 și 25 conțin ipsissima vox Christi sau cuvinte rostite personal de Isus.  Matei a vrut să atragă atenția Bisericii de ieri și de azi și prin acest argument de natură verbală că Isus este singurul și adevăratul Învățător al credinței. A doua temă semnificativă este dreptatea. Aceasta se deosebește de dreptatea din învățătura fariseilor sau din filosofia greacă. Dreptatea creștină înseamnă orientarea vieții discipolului spre valorile Împărăției lui Dumnezeu, practica constantă a rugăciunii și trăirea iubirii universale față de aproapele. Evanghelistul Matei argumentează că Isus este Învățătorul acestui nou fel de dreptate. El este cel drept prin excelență pentru că a acceptat voința Tatălui de mântuire a tuturor oamenilor și și-a dăruit viața pentru ca toți oamenii să aibă viață.”

 

Vă dorim lectură plăcută și roditoare!

Posted in Generale.