Cuvântul decanului la început de an universitar

Ca în fiecare an, pe 1 octombrie 2021, a avut loc deschiderea anului universitar 2021-2022. Părintele profesor Wilhelm Dancă, decanul facultății, a prezidat Sfânta Liturghie din Catedrala „Sf. Iosif” din București și a rostit cuvântul de învățătură.

Tema centrală a omiliei a fost raportul dintre rugăciune și educație. Pe de o parte, rugăciunea este „cea mai înălțătoare activitate umană” (E. Stein), pentru că îl unește pe om cu Dumnezeu; pe de altă parte, educația este „cea mai umană dintre activitățile omenești (E. Stein), pentru că plămădește omul neterminat sau educabil. Ambele activități se întâlnesc în ceea ce numim interiorul omului. Aici accesul este deschis de rugăciune. Dar și educația sosește aici și cultivă talentele naturale ale omului în vederea binelui comun. Astfel, rugăciunea cultivă în interiorul nostru vocația ultimă a ființei umane, unirea cu Dumnezeu. Iar educația se oprește la vocația intermediară, individul matur și responsabil ziditor al binelui comun.

Cuvântarea se încheie cu un citat din scrierile papei Benedict al XVI-lea. Astfel, vorbind despre încercarea omului de a lăsa o urmă pe pământ, cardinalul Ratzinger zicea că aceasta nu este averea, nici construcțiile, nici cărțile. Cu timpul toate acestea dispar. Ceea ce rămâne este ceea ce am semănat în sufletele oamenilor, care sunt veșnice. Printre aceste semințe se află cunoașterea, dragostea, gestul care atinge inima, cuvintele care deschid sufletele. Cine lasă urme în sufletele oamenilor schimbă valea plângerii, locul în care trăim acum, în grădina Domnului. La această schimbare a lumii sunt chemați studenții și profesorii Facultății de Teologie Catolică din București.

Puteți asculta integral omilia aici:

 

Posted in Generale.