Pe data de 29 aprilie 2023, m-am întâlnit în Gara de Nord cu 6 pelerini de la parohia ,,Sfânta Maria a Harurilor“ din București, pentru a merge împreună la întâlnirea cu Sfântul Părinte Papa Francisc. Evenimentul a avut loc la Budapesta. Am dorit prin aceasta să răspundem afirmativ invitației Sfântului Părinte din anul 2019: ,,Să mergem împreună!“.
Trenul a pornit la ora 14:45. Atmosfera de 15 ore pe care am petrecut-o în vagon a fost una distinsă, familiară, plină de umor și voie bună. Trenul a ajuns pe la ora 5:30 dimineața în gara din Budapesta.
Având impregnate pe fețele noastre „cicatricile” somnului adânc din care tocmai ne trezisem de curând, am coborât din tren și ne-am dus în stația de metrou. Această stație este modernă, primitoare, a cărei construcție a fost inițiată în anul 1896 și finalizată pe 17 septembrie 1950. A doua rută a metroului a fost construită în anul 1970, fiind dată în folosință în anul 1972. A fost restaurat în 2008, devenind un loc foarte primitor. Lungimea totală a metroului este de 39,4 km. Stația de metro din Budapesta este compusă din 4 linii, situate la o adâncime de 26,97 de metri sub pământ.
După ce am ieșit la suprafață din acest loc, cu ajutorul scărilor rulante care se mișcă amețitor de repede, ne-am îndreptat către piața Kossuth Lajos, unde Papa Francisc urma să celebreze la ora 9:30 Sfânta Liturghie. Străzile și clădirile spațioase, aerisite ale orașului Budapesta, m-au întors în timp, amintindu-mi mai degrabă de stilul gotic, neogotic, neobaroc și secesionist care doresc a fi o copie fidelă a orașului Viena. Simetria și armonia clădirilor este bine proporționată așteptând parcă venirea Sfântului Părinte.
Este data de 30 aprilie 2023, duminica. Deodată liniștea străzilor, este întreruptă brusc de mulțimea de pelerini care se îndreaptă dinspre toate direcțiile spre piața Kossuth pentru a se întâlni cu Papa Francisc la primele ore ale dimineții. Atmosfera este una de așteptare și de emoție. Toată lumea se grăbește să treacă de punctele de control instalate de autorități pentru a putea intra la timp în piața unde se va desfășura marele eveniment. Se verifică bagajele și persoanele. Este necesar acest pas, pentru siguranța Sfântului Părinte. După ce am reușit să intru în Piața Kossuth Lajos, am remarcat prezența autorităților, polițiștilor, mass-media, preoților, episcopilor, a persoanelor consacrate, a tinerilor și bătrânilor. La acest eveniment participă inclusiv chinezi, africani, francezi, precum și persoane de alte naționalități pe care i-am remarcat în jurul meu.
,,Să mergem împreună!“… Am ajuns și noi. Deo Gratias!
La ora 7:26, am început să ne rugăm rozariul, o rugăciune atât de dragă Sfântului Părinte Papa. Este rugăciunea care dă pace și speranță. Am recitat împreună rozariul de lumină, și da, este lumină din plin, soarele ne mângâie fețele obosite, iar vântul adie ușor. Este un vânt răcoros de dimineață. Încet se așterne Pacea Divină. Este ziua Învierii și așteptăm venirea Bunului Păstor, iar harul lui Dumnezeu este cu noi. La un moment dat, arhitectura impunătoare a pieței Kossuth mă poartă cu gândul la Piața San Pietro din Roma. Astăzi, Papa Francisc este Roma, care deja își face apariția în automobilul tradițional, pe traseul bine stabilit de autorități. Este ora 9 și 20 de minute. Momentul pe care l-am așteptat cu sufletul la gură se aproprie și privesc cu speranță înspre direcția de unde va apărea, ca să-l pot vedea și eu. Sfântul Părinte este cu noi! La un moment dat distanțele se contopesc în orizontul pieței Kossuth și caut cu privirea prezența Sfântului Părinte. Este greu de reperat din cauza mulțimii de oameni care îmi taie câmpul vizual. Reușesc în schimb să-l surprind pe giganticele monitoare instalate în piață. Îl localizez în papamobil, chiar în momentul când se îndreaptă către altarul principal. Îmi scot telefonul și îi fac o poză din spate. Nu am cum să ratez un astfel de eveniment!
Deodată, ropote de aplauze și de bucurie perturbă atmosfera de pace și de așteptare a pieței. Sfântul Părinte Papa dorește ca noi să ieșim din zona de confort și să devenim vestitori ai evangheliei. Liturghia a început în fața a peste 80.000 de credincioși. Sfântul Părinte Papa Francisc are o voce domolă, dar fermă. El este un om simplu, umil, direct și la obiect care vrea să ieșim din egoismul nostru. Papa Francisc are o statură sobră, marcat de ușoara oboseală a trupului, de povara anilor volatizați, dar și de o tristețe a inimii pe care o poartă pentru tot ceea ce se întâmplă în lume… Totuși are puterea, de a ieși în lume și a-l mărturisi pe Isus-Bunul Păstor. El nu dorește ca noi să fim închiși. ,,Vă rog deschideți porțile. Fiți uși deschise, fiți uși deschise!“ „Isus ne cheamă pe fiecare după nume – să ne lăsăm acompaniați de Păstorul nostru. El este poarta și oricine intră prin El are viață veșnică“ – răsună ca un ecou ce pare să se repete la nesfârșit cuvintele Sfântului Părinte. ,,Cristos este viitorul nostru!“- a concis papa Francisc.
Sfânta Liturghie a fost celebrată de Eminența Sa Cardinalul Erdő Péter în limba latină, iar cîntecele celeste au însuflețit jertfa eucharistică. Qui bene cantat, bis orat. Ajunși la momentul împărtășaniei, sute de preoți au venit în mulțimea de oameni ca să ni-l aducă pe Bunul Păstor. ,,Cristos este viitorul nostru!“- (Papa Francisc)
La finalul Sfintei Liturghii, am primit: Binecuvântarea Sfântului Părinte Papa Francisc. Valoarea acestei binecuvântări este dincolo de modul nostru de percepere al lucrurilor și unește lumea sacră cu cea profană… După aceste momente sublime, Sfântul Părinte sa urcat în papamobil și în aplauzele mulțimii, a plecat. În tot acest timp am avut ocazia de a-l mai conduce odată cu privirea pe bătrânelul îmbrăcat în alb, care î-mi făcea cu mâna și binecuvânta mulțimea. A fost un moment istoric la care i-am adus pe toți colegii mei de facultate și nu numai…. Mulțumim Sfântului Părinte Papa Francisc! Ad multos annos!
Christus Vincit, Christus Regnat, Christus Imperat!
Achim Vasile
Masterand anul I CBE