Să vorbim despre pace

,,Pace“ a devenit un cuvânt de lux, pe care nu mulți și-l permit a-l stăpâni. Se vorbește despre ,,Pace“, însă realitatea ne prezintă cu totul altceva: inimi obosite de ură și neliniște, cu dorințe și ambiții dezordonate. Cu aceste gânduri, am luat și eu parte la conferința ,,The Peace of Religions Today“, organizată între 1 și 3 iunie 2023, la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București.

 

Mă gândeam oare de ce ar trebui să vorbim despre pace, din moment ce oamenii nu par a fi interesați de ea: războaiele continuă…, societatea este agitată… și ,,Pacea“ s-ar fi pierdut în oceanul neliniștilor cotidiene care macină omenirea. Apoi mi-am dat seama că trebuie să vorbim despre pace. De ce? Pentru ca să auzim și altceva în afară de război. Repetarea continuă a cuvântului război, poate afecta inimile, care se pot pregăti la un război imaginar… Este destul război în lume, în familii, în inimi, nu e nevoie de mai mult. E nevoie de ,,Pace“.

 

Mă simt onorat pentru faptul că am avut ocazia să cunosc îndeaproape profesorii invitați la conferință: Dr. William Sweet, Dr. Hu Yeping, Dr. Karim Douglas Crow și Dr. Ashna Husin care au venit la București pentru a ne îmbogăți paleta cunoștințelor cuvântului ,,Pace“. Oameni diferiți, având caractere diferite care înțeleg autentic concepția de pace. Am avut plăcuta surpriză să constat că am de a face cu oameni pe cât de importanți pe plan internațional, pe atât de simpli și deschiși dialogului, cu simțul umorului foarte dezvoltat.

Profesorul William Sweet este un filosof de talie internațională, fost președinte al Asociației Filosofice Canadiene și ale Societății Teologice Canadiene, în prezent fiind profesor al departamentului de filosofie al Universității Sf. Francisc Xavier.

 

Dr. Hu Yeping este director executiv al Consiliului de Cercetare a Valorilor Filosofice din Washington.

 

Prof. Dr. Asna Husin din Indonesia predă la Universitatea Ar-Raniry State Islamic. Iar Karim Douglas Crow este expert în filosofie și religie islamică, raționalism islamic, etică islamică, membru al Centrului de Studii McLean MCSCV, a Universității Catolice din America.

Ca un „short” sau „reel” al acestei conferințe, prezint gândurile ale acestor somități internaționale, care m-au marcat și care ascund mesaje foarte profunde asupra cărora merită reflectat din plin:

  • ,,Nu vă angajați în război, pentru că mai devreme sau mai târziu veți avea de a face cu oamenii. Ce te motivează într-un război? Trebuie să ai un motiv. Acel motiv e ura pentru alți oameni și nu iubirea, dorința de a pedepsi. Motivul acesta nu-mi va da un motiv de a iubi.“ (William Sweet);
  • ,,Pacea este un mod de a ne educa. Ca și creștin, trebuie să mă educ pentru pace!… Chinezii se focusează pe inimă, pe o inimă bună.“ (Hu Yeping)
  • ,,Viața este ca o torță ce arde în întuneric și ne aduce lumina. Iluminarea vine de la Dumnezeu, care ne dă o altă lumină. Ființa noastră are nevoie de ajutor divin în acest proces.“ (Asna Husin)

 

Vasile Achim

Masterant anul I CBE

Credit foto: Georgiana Joy Nechita

Masterand anul II CBE

 

Posted in Important.